צרו איתנו קשר בווצאפ צרו איתנו קשר בווצאפ
לקבוע פגישה
רוצים שנחזור אליכם בהקדם?
השאירו פנייתכם כאן

המדריך המלא: שתלים בשיניים


השתלות שיניים נחשבות לאחת מהפרוצדורות הנפוצות ביותר כיום ברפואת השיניים, ואין עוררין על כך שהם המהפכה המשמעותית ביותר שהתחוללה בעשורים האחרונים בתחום הדנטלי. 

שוקלים את האפשרות לביצוע שתלים בשיניים? ממרפאתו של פרופסור אלי מכטיי מסבירים ששתל דנטלי הנו יחידת בסיס לכתר העשויה על פי רוב מטיטניום, שמוחדר כירורגית לעצם הלסת בדומה לטכניקות שבהן עושים שימוש בניתוחים אורתופדיים. שתלים בשיניים מהווים פתרון אופטימלי למי שסובלים ממחסור בשיניים בעקבות מחלות חניכיים, עקירות, חבלות בשיניים וכדומה. 

ההערכות הן שאלפי ישראלים עוברים אותה בכול שנה, אם מהסיבה האסתטית והיכולת לשוות להן מראה של שיניים טבעיות לחלוטין ולאפשר חיוך מושלם, אך בעיקר מההיבט התפקודי שכן השתלים הדנטליים הם התחליף האולטימטיבי לשיניים טבעיות. 

כל מה שאתם צריכים לדעת התקנת שתלים בשיניים

שתלים בשיניים נחשבים לפתרון יעיל במקרים של אבדן שיניים או שיניים במצב של הרס מוחלט והן מיועדות לעקירה. השתלים הדנטליים הינם עוגנים תוך גרמיים שעשויים מטיטניום עם הברגה כפולה שמהווים תחליף לשורש השן שנעקרה, כשפרק זמן קצר לאחר מעגנים בתוכם מבנה ואליו מתחבר כתר העשוי מחרסינה/זירקוניה. 

ממרפאתו של פרופסור אלי מכטיי מציינים ששיעור ההצלחה בניתוחים הללו עומד כיום על 95%, אך בטרם ההחלטה על השתלת שיניים, מומלץ להיוועץ ברופא המומחה בתחום (מומחה לניתוחי חניכיים או פה ולסת) בנוגע לחלופות השונות, על מנת להבטיח שאכן מדובר בפתרון השיקומי האופטימלי עבור המטופל. לדוגמה, סוכרת בלתי מאוזנת, צריכת אלכוהול ועישון כבד מגדילים את הסיכון לאי קליטת השתל.

להבדיל משיניים תותבות אשר נוטות לנוע בפה בעת הפעלת כוחות ולחצים, השתלים מקובעים לעצם הלסת, מה שמאפשר נגיסה ולעיסת מזונות קשים. יתירה מכך, השימוש בתותבות עלול לעתים לעורר את רפלקס ההקאה ואו לפגוע בחוש הטעם ולדכא את ההנאה מאוכל. 

הליך כירורגי הדורש מקצועיות ומיומנות גבוהה

כמו כן, השיניים התותבות אינן מונעות אובדן במסת העצם ואף מגבירות אותה, כך שלאורך הזמן ישנה שקיעה של עצם הלסת, תהליך שמשווה למראה הפנים הכללי מראה מבוגר יותר. ככלל, הליך התקנת שתלים בשיניים הנו הליך כירורגי הדורש מקצועיות ומיומנות גבוהה, לפיכך מומלץ לבצעו אצל מומחה בתחום דוגמת מומחה לפריודונטיה או לכירורגיית פה ולסתות, מה שמבטיח תוצאות מיטביות. 

בהקשר זה, חשוב לדעת שעל פי החוק רשאי כל רופא שיניים בישראל לבצע את הטיפול מבלי שיידרש להכשרה מיוחדת. חוסר מקצועיות וחוסר ניסיון עלולים לא פעם להוביל לנזקים קשים ולעתים אף בלתי הפיכים. אז מהם בעצם שתלים דנטליים? ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מציינים כי השתל הנו התקן דמוי בורג העשוי מטיטניום ומשמש כמעין שורש שן מלאכותית.

קבוצות הסיכון לסיבוכים שונים

השתלת שיניים היא טיפול כירורגי (ניתוח פולשני) שבו מוחדרים השתלים לרקמות החניכיים, ולפיכך הוא כרוך בסיכונים וסיבוכים שונים, כמו לדוגמה חדירה לסינוס, פגיעה בעצב, אי קליטת השתל, זיהום מקומי ועוד. עם זאת, הטכניקות להחדרת השתלים בשיניים השתכללו במאוד ברבות השנים, כך שהסיכון לסיבוכים פחת באופן משמעותי. 

כמו כן, יש ביכולתו של רופא השיניים לצמצם את הסיכון עד לרמות כמעט זניחות על ידי בדיקת המטופל, חקירת ההיסטוריה הרפואית שלו (בקבוצות הסיכון נמצאים מטופלים הסובלים ממחלות לב, אוסטיאופורוזיס, בעיות בקרישת הדם או סוכרת), טיפול תרופתי קבוע (כגון תרופות המדכאות את המערכת החיסונית), הרגלים (צריכת אלכוהול ואו עישון), וכן לשלוח את המטופל לצילומי רנטגן, תלת ממדיים כמו סי-טי ועוד. 

שלבי התכנון וההשתלה

מעבר לכל אלו, רופא השיניים עשוי לעתים להורות על טיפול אנטיביוטי לקראת הניתוח ולאחריו. בתום הבדיקות המקדימות, מגיע שלב תכנון ההשתלה. זה כשמדובר במקרים שבהם עולה הצורך בשתל אחד בלבד, שהרי מדובר בתכנון פשוט באופן יחסי, אך כשעולה הצורך במספר שתלים בשיניים, ובפרט שתלים סמוכים, אזי הופך התכנון למורכב יותר. 

במידה והשתל המתוכנן ממוקם בסמוך לסינוס או שבאזור ההשתלה ישנה כמות נמוכה של עצם, יידרש ניתוח מקדים להכנת הסינוס להשתלה או לתוספת עצם. בנוסף, תידרשנה בדיקות מקדימות לצורך הכנת שן מלאכותית אשר תדמה ככל שניתן למרקם וגוון השיניים המקוריות. 

התהליך לביצוע שתלים בשיניים הנו רב שלבי, כשהשלב ההתחלתי מורכב מבדיקות מקדימות בהתאם לאופיו של הטיפול ומורכבותו, כמו בדיקה קלינית של חלל הפה, תצלום פנורמי, CT, בדיקה רדיולוגית וכן הלאה. הבדיקות נועדו לוודא שהמצב הרפואי אכן מתאים לטיפול המבוקש, כשהשלב העוקב מתמקד בתכנון ההשתלה עצמה, כגון סוג, מידות וכמות השתלים שבהם ייעשה שימוש, מיקום השתלים המדויק בתוך הפה וכיוצא בזה. 

לא אחת קורה שהמטופל סובל מאובדן עצם או מחסור בעצם בשל מגוון סיבות שונות כמו עקירת שיניים, מחלות חניכיים, פיסטולה בחניכיים, אבצס או שחיקת עצם בעקבות שימוש לאורך זמן בשיניים תותבות. בנסיבות הללו, יתכן ויעלה הצורך בניתוח להשתלת עצם, כשמקור העצם עשוי להיות מחומרים סינתטיים, מבעלי חיים או מגוף המטופל.

במקרים מסוימים תבוצע השתלת העצם חודשים ספורים בטרם הברגת השתלים בשיניים, מאחר והפרש הזמן חיוני לאיחוי העצם שהושתלה עם העצם בגוף, מה שמבטיח בסיס טוב יותר לשתלים, בעוד שבמקרים אחרים עשויה השתלת העצם להיערך בסמוך למועד ההשתלה עצמה. זמן ההמתנה השכיח ביותר נע בין 3-6 חודשים, כשבפרק זמן תקופת ההמתנה יידרש המטופל להרכיב שיניים תותבות. 

השתלת השיניים הלכה למעשה

הליך התקנת שתלים בשיניים הנו רב שלבי, כשהשלב הראשון מורכב מבדיקה קלינית, בירור ההיסטוריה הרפואית של המטופל וביצוע צילומי רנטגן. לעניין זה, ראוי להבהיר שישנם מצבים בריאותיים (כגון סוכרת, אוסטאופורוזיס, מחלות לב או מחלות חניכיים) והרגלים (כמו עישון) שעלולים להפחית משמעותית את סיכויי הצלחת ההשתלה. 

במקרים שבהם קיים מחסור בעצם באזור ההשתלה שאז נדרשים ניתוחים מקדימים. השתלת השיניים עצמה נעשית על פי רוב בהרדמה מקומית, ובמהלכה מוברגים השתלים הדנטליים לתוך עצם הלסת. 

בתום ההברגה נתפר האזור ומכוסה באמצעות רקמת החניכיים. לאחר חודשי המתנה ספורים, שבהם מתעבה עצם הלסת ועוטפת את השתלים (תהליך אוסאואינטגרציה), מרכיבים כיפת מתכת מעל גבי השתל ובחלוף כמה שבועות מותקן כתר מחרסינה הדומה לשן הטבעית.

אופציה נוספת היא העמסה מידית

בטכניקה זאת מבוצעת ההשתלה כפי שמקובל אך מיד לאחר מכן מורכבים גם הכתרים על גבי השתל/ים. היתרון בהעמסה המידית הוא בתוצאות הנוחות והאסתטיות ללא תקופת ההמתנה הממושכת, אך החיסרון נעוץ בנטילת הסיכון שהעצם לא תתאחה באופן מיטבי ואף בדחיית השתל. אי לכך יש לשקול כל מקרה לגופו, תוך הבנת היתרונות וחסרונות לכל שיטה.

שתלים בשיניים: כל מה שצריך לדעת בטרם היציאה לדרך

השתלים הדנטליים מהווים את אחת מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר בתחום רפואת השיניים בעשורים האחרונים. הם מאפשרים לנו לשוב ולחייך ללא כל צורך בשיניים בתותבות. 

להבדיל משיניים תותבות, השתלים בשיניים נחשבים לתחליף הכי קרוב לשיניים טבעיות, זאת מהסיבה שהם מקובעים במקומם, תוך שחיבורם לעצם הלסת מאפשר לנו לנגוס וללעוס גם מזונות במרקם קשה, ועבודה מדויקת ונכונה מצד רופא השיניים מקנה מראה של שיניים טבעיות לחלוטין. 

מעבר לאסתטיקה ולהשפעות החברתיות והרגשיות, קיימת לשתלים הדנטליים גם השפעה תפקודית. מחסור בשיניים, יכול להביא לעומס יתר על הנותרות, תזוזת שיניים ממקומן ועד לפגיעה תפקודית במפרק הלסת ובשרירי הלעיסה.

חובה לוודא שהרופא מומחה לפריודונטיה או לכירורגיית פה ולסת

שתלים בשיניים מהווים גם פתרון אולטימטיבי לתותבות שמתנדנדות וגורמות לאי נוחות, לשפשופים ופצעים, וכן לצורך בהשחזת שיניים סמוכות במהלך התקנת גשר של 3 שיניים לאחר עקירת שן. 

יחד עם זאת, חשוב להבהיר שהשתלת שיניים דורשת מיומנות ומקצועיות ברמה הגבוהה ביותר, בעוד שעל פי החוק רשאי כל רופא שיניים בישראל ליישם טיפול כירורגי של השתלת שיניים, אף אם איננו מומחה בתחום ומעולם לא עבר הכשרה כלשהי. 

דו"ח של מבקר המדינה שפורסם בשנת 2015 התייחס אל הנושא ואף הזהיר מנזקים והשלכות בלתי הפיכות בעקבות חוסר מקצועיות. לפיכך, במידה ועומדים לקראת ביצוע הליך של שתלים דנטליים, חובה לוודא שהרופא אליו פונים הנו מומחה לפריודונטיה או כירורגיה פה ולסת, ובפרט במקרים מורכבים ומסובכים.

גורמים שעשויים להוביל לכישלון ההשתלות

ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מסבירים ששיעור ההצלחות בתחום השתלות השיניים עומד כיום על למעלה מ- 95%. יחד עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך שקיימים לא מעט גורמים שעשויים להוביל לכישלון ההשתלות. ככלל, הצלחת ההשתלות מותנית בנסיון ומומחיות המנתח (ראה למעלה) אבחון נכון ובחירת הטכניקה האופטימלית לביצוע השתלים בשיניים בהתאם לצילום ה- CT. 

לעתים עולה הצורך בטכניקות כירורגיות לחיזוק ועיבוי עצם הלסת דוגמת השתלת עצם, הרמת סינוס או שימור עצם לאחר עקירות, כדי שיציבות החיבור של השתלים לעצם הלסת תהיה איכותית וחזקה. 

ברשימת הגורמים שעלולים להביא לאבדן עצם רב ואו כישלון ההשתלות ניתן למנות היגיינה אוראלית גרועה, דלקות ומחלות חניכיים כרוניות, מערכת חיסונית חלשה, עישון ומחלות כגון סרטן, אוסטיאופורוזיס וסוכרת שאינה מאוזנת. כל אלו נדרשים להילקח בחשבון בטרם קבלת ההחלטה בנוגע לביצוע ההשתלות.

 

לפגישת ייעוץ הקליקו כאן

 

שתלים בשיניים | פרופסור מכטיי

מיתוסים ועובדות על שתלים בשיניים 

השתלים הדנטליים הראשונים פותחו עוד באמצע המאה הקודמת, וכיום הם נמנים בקטגוריית הפיתוחים פורצי הדרך בתחום רפואת השיניים. יחד עם זאת, על אף שכיחותו של הטיפול, התפתחו ברבות הזמן אינספור מיתוסים בנושא, מרביתם שגויים. אחד מהמיתוסים הוא ששתלים בשיניים הינם שיניים בעוד במציאות מדובר בעצם בשרש המוחדר לעצם, ועליו יש לבנות מבנה וכתר/גשר או לעיתים יותר רחוקות מאחז לתותבת.  

תפיסה נוספת היא שהשתלים הדנטליים יכולים לשרוד לעד, מה שעלול בחלק מן המקרים להוביל להחלטה פזיזה של עקירה מוקדמת של שיניים שניתן אולי היה להציל. ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מסבירים שהשתלים נחשבים אמנם לחלופה האופטימלית לשיניים טבעיות, אך מומלץ תמיד לאמץ את הגישה השמרנית הדוגלת במיצוי כל אפשרויות הטיפול הקיימות בטרם עקירת השן (כי גם לשתלים יכולות להתפתח בעיות וסיבוכים בדיוק כמו סביב שיניים).

אלטרנטיבה אחת מיני רבות להשלמת חסר של שיניים

בהקשר זה, חשוב להבהיר כי שתלים בשיניים מהווים אלטרנטיבה אחת מיני רבות להשלמת חסר של שיניים. אי לכך, מחובתו של רופא השיניים לפרוש בפני המטופל את כל אפשרויות הטיפול המקובלות, תוך התייחסות פרטנית למכלול רחב של שיקולים. 

למשל, מצב בריאות הפה (בריאות החניכיים והשיניים הנותרות, איכות וכמות מסת העצם המתאימה להשתלה), מצב המטופל מבחינה בריאותית, לרבות מחלות רקע, תרופות אותן הוא נוטל דרך קבע, כמו גם כמו סיכונים, סיבוכים פוטנציאליים, אחוזי הצלחה ועלויות בכול אחת מהשיטות הטיפוליות. 

יתירה מכך, ממחקרים שנעשו בתחום עולה כי מחלות רקע דוגמת סוכרת לא מאוזנת, וכן הרגלים כגון צריכת אלכוהול ואו עישון כבד, מגבירות את הסיכון לאי קליטת השתלים.

השתלת שיניים ביום אחד

בעניין זה, חשוב להדגיש כי שרידות השתלים בשיניים לאורך זמן מותנית באופן תחזוקת השתל בתום תהליך השיקום. יש להקפיד ולשמור על היגיינת הפה, תוך ביקור תקופתי אצל השיננית וביצוע בדיקות מעקב במרפאת השיניים. מאידך, שרידות השתלים אינה תלויה בגיל המטופל, ובמידה ובריאות המטופל תקינה, שאז אין כל מניעה מביצוע ההליך גם בגילאים מופלגים. 

מיתוס אחר נוגע לטכניקה המכונה "השתלת שיניים ביום אחד" (בעגה המקצועית "העמסה מידית"). מפרסומות באמצעי התקשורת ניתן להסיק כי התהליך כולו, לרבות התקנת מבנה וכתר, מתבצע בתוך יום אחד. שיטה זו מורכבת מעקירה של השיניים והחדרת שתל, כשבשלב שלאחר מכן מותקנים מעליו מבנה וכתר. מדובר למעשה בשן זמנית בלבד, ורק לאחר חודשים ספורים מתקינים את המבנה והכתר הקבוע. טכניקה זו הינה הברירה המועדפת לשיניים קדמיות ואילו בשיניים אחוריות, שם האסטטיקה פחות קריטית, עדיף לא להשתמש בה (כי נושאת בחובה מספר סיבוכים פוטנציאליים).

צרו קשר
מרפאת שיניים פרופ' אלי מכטיי | מומחה לחניכיים והשתלות שיניים
חייגו אלינו עכשיו:
09-7454574
פנו אלינו בדוא”ל:
cincoa.machtei@gmail.com
רוצים שנחזור אליכם בהקדם?
השאירו פנייתכם כאן