סובלות מדלקת חניכיים בהיריון ? יש כמה דברים שכדאי שתדעו!
בהיריון? מגיע לך המון מזל טוב! אז נכון שהיריון איננו מחלה ואף על פי כן, לאורך כל תקופה זו בדרך לאימהות, אנחנו נדרשות לעבור מעטפת רחבה מאוד של בדיקות שונות, מבדיקות מעקב שגרתיות הכוללות בדיקות דם ושתן, משקל ולחץ דם, וכלה בבדיקות סינון דוגמת שקיפות עורפית ואולטרסאונד לאיתור סיכון מוגבר למום או מחלה בעובר.
ישנן גם בדיקות אבחנתיות כמו סיסי שלייה, סקירת מערכות, העמסת סוכר, חלבון עוברי ובמקרים מסוימים אף מי שפיר. יחד עם זאת, לצד גורמי הסיכון קיימת תופעה הריונית נוספת שהנה נפוצה למדי במהלך ההיריון: דלקת חניכיים. אלא שמשום מה היא איננה זוכה לאזכורים למרות שכיחותה, ונשארת עדיין מתחת לרדאר.
השלכות השינוי במאזן ההורמונלי במהלך ההיריון
ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מסבירים שבמהלך ההיריון עוברת האישה שינויים רבים. הפעילות ההורמונלית המוגברת מובילה, בין היתר, להתרבות כלי הדם בחניכיים, כך שהם הופכים מרובים יותר. כמו כן, השינוי במאזן ההורמונלי מוביל לשינוי בפרופיל החיידקים השוכנים דרך קבע בחלל הפה, והחיידקים הפתוגניים נוטים להתרבות באופן שמשנה את האיזון בינם לבין החיידקים "הטובים".
השינוי במרקם החיידקים גורם למערכת החיסונית של הגוף להגיב באופן דרמטי יותר, כך שכול מאפייניה של אותה דלקת חניכיים שכולנו מטיבים להכיר, עשויים להיות מוגברים בתקופה זו. יתירה מכך, ממחקרים שנעשו בתחום עולה כי חיידקים ומזהמים שונים עלולים לחדור למערכת הדם ולנדוד לשאר מערכות הגוף, תוך הגברת הסיכון לרעלת הריון ואו ללידה מוקדמת של ולד במשקל נמוך.
תופעה הריונית נפוצה למדי, שמשום מה נותרת מתחת לרדאר: דלקת החניכיים, ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מציינים ששיעור לא מבוטל מהנשים סובלות על פי רוב מדלקת חניכיים בהיריון שמתפתחות לקראת סוף הטרימסטר הראשון ומתגברות מאד עד ללידה.
תסמיניה הבולטים של דלקת החניכיים כוללים אודם ונפיחות בחניכיים, דימומים במהלך צחצוח השיניים ואו נגיסה במזון במרקם קשה וכן ריח רע מהפה לכול אורך שעות היום.
עומדת להפוך לאימא? כל מה שחשוב לך לדעת על דלקת חניכיים בהיריון
סובלות מדלקת חניכיים בהיריון? דלקות חניכיים נחשבות לבעיה שכיחה בהיריון. דלקת חניכיים מהווה, למעשה, מחלה דלקתית הנגרמת על ידי מערכת החיסון כתגובה לחיידקים שבחלל הפה. ללא טיפול הולם, עשויים החיידקים להתרבות ולחדור אל המרווח שבין השן והחניכיים, ולהוביל לתהליך דלקתי סביב השורש.
במצב מתקדם עלול התהליך להוביל להרס הרקמות אשר תומכות בחניכיים, בשיניים ועצם הלסת. ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מסבירים שכשמתרחשים שינויים הורמונליים בקרב נשים, ובפרט בתקופת ההיריון, ישנה רגישות גבוהה יותר לתהליכים דלקתיים בהשוואה למצב רגיל. תופעה אחרת האופיינית לנשים רבות במהלך ההיריון היא תשוקה חריגה לנשנושים וחטיפים מסוכרים. במצבים הללו כדאי להעדיף חלופות טבעיות ובריאות יותר כמו פירות טריים.
ניתן למנות כיום לא מעט מיתוסים עתיקי יומין סביב כאבי שיניים ועל דלקת חניכיים טיפול בהיריון. אחד מהמיתוסים הבולטים הוא שהשיניים נוטות להתפורר בתקופת ההיריון היות והסידן נדרש לעובר לבניית השלד. מיתוס נפוץ נוסף הוא שטיפולי שיניים אסורים לנשים הריוניות מאחר והם עלולים לגרום נזק לעובר.
כאן מתעוררת השאלה כיצד על הנשים לנהוג במקרה של כאב שיניים ואו דלקת חניכיים בהיריון?
ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מדגישים שמחקרים מוכיחים באופן מוחלט ששמירה על בריאות פה טובה חיונית וחשובה מאוד דווקא בתקופת ההיריון, מאחר ונמצאה זיקה ישירה בין היגיינת פה לקויה לבין שיעור גבוה של הפלות, לידות מוקדמות ופגים במשקל לידה נמוך.
נזקיה של דלקת החניכיים לאורך זמן
דלקת חניכיים שאינה מטופלת יכולה להפוך למחלת חניכיים כרונית ולהוביל להרס הרקמות הרכות ועצמות הלסת אשר תומכות בשיניים. במצב זה, נחלשת האחיזה של השיניים בעצם הלסת (מנגנון תאחיזה), מה שגורם להן להתנדנד ולעתים גם לנשור (בטווח הרחוק).
בנוסף, בקצה השני של הספקטרום, ממחקרים רבים שנעשו בתחום עולה כי חיידקים ומזהמים שונים באזור המודלק עלולים לחדור למערכת הדם ולגרום למכלול לא מבוטל של בעיות רפואיות ומחלות שונות. בחלק מהמחקרים נמצאה זיקה בין דלקות חניכיים לסוכרת, שבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם. יתירה מכך, עוד עולה מהמחקרים שדלקת חניכיים בהיריון עלולה להוביל ללידה מוקדמת של ולד במשקל נמוך.
גורמי הסיכון להתפתחות דלקת חניכיים במהלך ההיריון
ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מסבירים שהנטייה לסבול מדלקת חניכיים בהיריון נובעת מהפעילות ההורמונלית המוגברת במהלך תקופה זו, אשר משפיעה, בין היתר, על בריאות הפה, ובתוך כך הופכות החניכיים לרגישות יותר לנוכחות של חיידקים. גורם סיכון נוסף הוא רפלקס הקאה מוגבר האופייני לחודשי ההיריון הראשונים.
רבות מהנשים מתקשות לצחצח שיניים, היות ופעולת הצחצוח עלולה לעורר אצלן בחילות בוקר, מה שמוביל לירידה בהיגיינת הפה. ההקאות יוצרות גם לחומציות גבוהה בפה, וזו עשויה להאיץ את התפתחות מחלת העששת ולאורך הזמן לפגיעה בבסיס השן.
הקאות הנובעות מבחילות בוקר קשות
גורמי סיכון נוספים לבעיות שיניים בהריון הם הקאות הנובעות מבחילות בוקר קשות. ההקאות, באופן כללי, מזיקות לשיניים, מאחר ולחומצה ישנו אפקט מכרסם. הנטייה הטבעית של כל אחד מאתנו היא לצחצח שיניים מיד לאחר ההקאה.
מדובר בטעות נפוצה, שכן צחצוח השיניים במהלך השעה הראשונה שלאחר ההקאה עלולה לגרום לקילוף האמייל ולהחריף, למעשה, את הנזק לשיניים. כתחליף לצחצוח, כדאי לשטוף את הפה במי פה המכילים פלואור בעל טעם עדין ונטולי אלכוהול.
שימוש במי פה מהווה פתרון אופטימלי גם עבור נשים הנמצאות בטרימסטר הראשון של ההיריון שלהן וסובלות מתחושת בחילה קשה בעת שצחצוח השיניים. עם זאת, חשוב להדגיש שזהו פתרון זמני בלבד עד שתחלופנה בחילות הבוקר.
הסיבות לרגישות יתר בחניכיים בתקופת ההיריון
דלקת חניכיים בהיריון נחשבת לבעיה נפוצה בקרב נשים בשל מגוון סיבות שונות שהעיקרית שבהן נוגעת לשינויים ההורמונליים החדים שמתרחשים בתקופת ההיריון. כשישנם שינויים הורמונליים קיימת נטייה לרגישות גבוהה יותר להתפתחותם והאצתם של תהליכים דלקתיים, כשאחד הגורמים האחראיים להם הוא הורמון האסטרוגן שמתבטא ביתר בתקופת ההריון.
רגישות היתר באה לביטוי בכך שכמות לא מוגברת של חיידקים בחלל הפה עלולה בתקופת ההיריון להוביל למצב של דלקת חניכיים חריפה בהרבה בהשוואה למצב רגיל. יחד עם זאת, דלקת חניכיים בהיריון המלווה בחניכיים נפוחות, מדממות ורגישות, עשויה להיגרם או להחריף כתוצאה מהקאות מרובות, שינויים בהרגלי האכילה והשתייה, ריבוי במאכלים ומשקאות מתוקים ואו חומציים, צחצוח שיניים אגרסיבי לאחר ההקאה או להפך - היגיינה אוראלית לקויה, חורים בשיניים או סתימות לקויות שלא טופלו וכן הלאה.
יובש בפה (קסרוסטומיה)
תופעה נפוצה נוספת שעליה מתלוננות נשים הריוניות רבות היא יובש בפה (קסרוסטומיה). במידה ונשלל הסיכון לסוכרת היריון והאישה ההרה אינה נוטלת תרופות שזהו אחד מתסמיני הלוואי שלהן (כמו תרופות כנגד התקררות, אלרגיות, שלפוחית רגיזה, לחץ דם גבוה וכן הלאה), אזי מדובר תופעה חולפת שבה בלוטות הרוק מייצרות כמות פחותה של רוק.
ואולם, המחסור ברוק בעייתי מאחר ויש לו תפקיד חשוב בוויסות החיידקים הגורמים לעששת. דלקת חניכיים בהיריון מופיעה בדרך כלל בחודש השני והשלישי להיריון, ויש לה אינספור השלכות החל מריח רע מהפה, דרך עששת וחורים בשיניים, וכלה בנסיגת חניכיים והתפתחות של מחלות חניכיים כרוניות ואיבוד שיניים, זאת בנוסף לסיכון ללידה מוקדמת ואו יילוד במשקל נמוך. לפיכך, חשוב בתקופת ההיריון להקפיד על היגיינת פה נכונה וביקור קבוע אצל רופא השיניים והשיננית לצורך מעקב וטיפול.
הקשר שבין מחלות חניכיים לרעלת הריון ולידה מוקדמת
דלקות בהריון יכולות להיות קשורות ללידה מוקדמת ו/או לידה תינוקות במשקל נמוך. אף שהדבר נתון במחלוקת עם חלק מהעבודות שתומכות ואחרות השוללות, הרי שלא כדאי לקחת את הסיכון. לכל אישה בהריון מומלץ להיבדק בתחילת הטרימסטר השני ובמידת הצורך לטפל בדלקת (במהלך ההריון!). טיפול כזה יכול להפחית את שיעור המקרים של תופעות כאלה.
המכניזם של הקשר הזה טרם הובהר דיו. במחקר שעשה פרופ' מכטיי עם צוותו בבית חולים רמב"ם, ובשתוף חוקרים מהמחלקה למילדות בבית חולים בני ציון בחיפה, נמצאו חיידקים מהפה בתוך שליות של נשים שילדו תינוקות בלידה מוקדמת.
בהקשר זה, חשוב להבהיר כי שמירה על בריאות החניכיים והיגיינת הפה במהלך ההיריון ממפחיתה את הסיכון ב- 80% ללידה מוקדמת. לפיכך, במקרים של היריון מתוכנן, מומלץ לפנות לרופא השיניים עוד בטרם הכניסה להיריון לשם הערכת מצב וטיפול על פי הצורך. במהלך ההיריון חשוב להקפיד על צחצוח השיניים והיגיינת הפה גם אם סובלים מבחילות והקאות, ולגשת לניקוי שיניים אצל השיננית אחת ל- 3 חודשים. במידה והדבר נדרש, ניתן בזמן ההיריון לבצע טיפולים שמרניים ללא כל חשש.
טיפולי שיניים במהלך ההיריון
דלקת חניכיים בהיריון מתפתחת על פי רוב כבר בתקופת השליש הראשון, והיא דורשת טיפול מיידי היות ודלקת קלה המלווה בחניכיים רגישות ומדממות עלולה להתפתח במהירות לדלקת חניכיים חמורה וכן לעששת, חורים בשיניים, נסיגת חניכיים ולמחלות חניכיים כרוניות עד לכדי אובדן של שיניים. מקרה מיוחד שיכול להתרחש בהריון (Pregnancy Tumor) והוא מתבטא בצמיחת רקמה דלקתית עודפת שקוטרה יכול להגיע לסנטמטר ויותר.
למניעת התופעות שנמנו כאן, מומלץ לפנות לרופא החניכיים (פריודונט) כבר בשלבי ההיריון הראשונים, להערכת מצב וטיפול על פי צורך, ולהקפיד ולשמור על היגיינת פה נכונה. טיפול מניעתי יכול צמצם או למנוע כלילי תופעות אלה.
במקרים של היריון מתוכנן, אזי ההמלצה היא לגשת לרופא השיניים לבדיקה מקיפה עוד בטרם הכניסה להיריון ולסיים בהקדם את הטיפולים הנחוצים. כמו כן, לאחר כל הקאה מומלץ לשטוף את הפה במי בשטיפת פה המכילים פלואוריד ואו ללעוס מסטיק נטול סוכר.
מעבר לכך, רצוי לעבור לתזונה בריאה מועטת בסוכרים, פחמימות וחומצות. ככלל, אין בעיה לבצע טיפולי שיניים שגרתיים כדוגמת סתימות, ניקוי אבנית בשיניים, טיפולי שורש ועקירות במידת הצורך, אך חשוב ליידע את רופא השיניים בדבר ההיריון. בכול הנוגע לטיפולים מורכבים יותר כמו ניתוחים והשתלות, רצוי להמתין עד לאחר הלידה.
ליצירת קשר עם המרפאה >> לחצו כאן